Dzisiejszy wpis będzie typowo kulinarny. O ile
przedstawionych przepisów nie można nazwać gotowaniem, to są to „potrawy”
smaczne i zdrowe, a przede wszystkim - szybkie w wykonaniu.
Pasta z makreli wędzonej
Pasta ta jest idealna do pełnoziarnistego chleba (najlepiej
własnego wypieku) na śniadanie lub lekką kolację. Można ją również traktować
jako forma sałatki, ale to już kwestia upodobania.
Składniki:
- 1 makrela wędzona (moja miała 222 g)
- 1,5 serka naturalnego Bieluch ( ok. 225 g) – może być również chudy twaróg
- Ok. 50-70 g jogurtu naturalnego
Opcjonalnie:
- Czerwona cebula
- Płatki owsiane
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Makrelę obieramy i dodajemy 1,5 serka naturalnego Bieluch (ok.
225 g) oraz ok. 50 -70 g jogurtu naturalnego w zależności od konsystencji jaką
preferujemy. Ja dodałem trochę płatków owsianych i nie soliłem. Jeżeli ktoś
lubi to można dodać pokrojoną czerwoną cebulę oraz przyprawić do smaku. Jeżeli
już to użyć sól morską i w niewielkiej ilości.
Sugerowana porcja śniadaniowa to dwa kawałki chleba
pełnoziarnistego lub połówka bułki pełnoziarnistej posmarowane pastą.
Koktajl jabłkowo-pomarańczowy
Koktajl jest pożywny i zdrowy, można go spożyć na drugie
śniadanie.
Składniki na jedną szklankę 300 ml:
- 0,5 pomarańczy
- 0,5 jabłka
- Ok. 100 ml mleka
Sposób przygotowania:
Pomarańczę i jabłko obrać, dodać 100 ml mleka i wszystko
zblendować.
Latem można dodać jedną lub dwie kostki lodu dla ochłody lub
jeżeli chcemy zabrać koktajl ze sobą do pracy lub szkoły (w kubku termicznym).
Mam nadzieję, że będzie smakowało i na zdrowie!:)
Macie jakieś pytania lub chęć na więcej przepisów? Zapraszam
do komentowania.
Taki koktajl to świetny pomysł na zdrowy i pyszny napój. Ja zwykłam go robić z bananów i mleka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
No ja również często robię z bananów:)
UsuńChyba jestem tutaj pierwszy raz, ale bardzo mi się podoba blog
OdpowiedzUsuńbędę tutaj częściej zaglądała
pozdrawiam i zapraszam do mnie w wolnej chwili